• خانه
  • محصولات
    • محصول تصویری
    • محصول صوتی
    • کتاب
  • مقالات رایگان
  • درباره ی عطیه ایلانلو
  • تماس با ما
عضویتورود
عطیه ایلانلو
  • خانه
  • محصولات
    • محصول تصویری
    • محصول صوتی
    • کتاب
  • مقالات رایگان
  • درباره ی عطیه ایلانلو
  • تماس با ما

مقالات

  • خانه
  • بلاگ
  • مقالات
  • علاقه مند کردن فرزندان به مطالعه و کتاب خواندن

علاقه مند کردن فرزندان به مطالعه و کتاب خواندن

  • ارسال شده توسط عطیه ایلانلو
  • تاریخ 10 مرداد 1399
  • نظرات 0 نظر
علاقه مند کردن فرزندان به مطالعه

 15 روش ساده برای علاقه مند کردن فرزندان به مطالعه و کتاب خواندن

 در این مقاله قصد داریم 15 روش ساده برای علاقه مند کردن فرزندان به مطالعه و کتاب خواندن را  در اختیارتان قرار دهیم.

چگونه فرزندم را به کتاب خواندن علاقه مند کنم؟ سوالی است که ذهن پدر مادرهای عشق کتاب را مشغول به خود می کند.

اگر  شما هم از مزایای عشق به مطالعه باخبر هستید و دست‌کم آن را تجربه کرده‌اید و اصلا برای این به سراغ خواندن این مقاله آمده اید که فرزندانتان را هم به عشق ورزیدن به مطالعه کردن و کتاب خواندن تشویق کنید.

 وقتی در حال خواندن این مقاله هستید یا پدر و مادر بسیار باهوشی هستید یا مربی معلم بسیار کنجکاو و مسئول هستید که به دنبال روشی برای علاقه مند کردن فرزندان به کتاب خواندن هستید.

  درهر نقشی که قرار دارید به شما تبریک می گویم که می‌خواهید نسل آینده را برای بهتر زندگی کردن تربیت کنید.

 بهتر است زودتر برویم سراغ 15 روش ساده برای علاقه مند کردن فرزندان به مطالعه و کتاب خواندن:

  1. بگذارید فرزندتان ببیند که شما کتاب می خوانید:

 برای اینکه بچه ها در خانه مطالعه کنند باید یک الگوی رفتاری داشته باشند که در خانه مطالعه می کند. اگر والدین کتاب بخوانند احتمالاً فرزندان شان نیز اهل کتاب خواندن می شوند. پس اگر میخواهید فرزندتان به مطالعه عشق ورزد  را کتابخوان بار بیاید خودتان باید مطالعه کنید تا او ببیند و یاد بگیرد.

 اگر اهل مطالعه نیستید  بهتر است روش های زیر را اجرا کنید:

 ببینید به خواندن چه مطالبی علاقه دارید

 در خانه حتماً کتاب داشته باشید

 تلویزیون را خاموش کنید

  بهتر است برای فرزندانتان هم کتاب تهیه کنید تا وقتی شما در حال مطالعه هستید آنها هم به مطالعه بپردازند

 اگر وقت   بگذارید و کتاب بخوانید به طور غیرمستقیم به فرزندانتان می‌گوید که خواندن مهم است که این روش بسیار کاربردی است  و نه به صورت پند و اندرز و سخنرانی کردند زیرا این روش کاربردی ندارد.

  • مطالبی را که روزانه می خوانید با خانواده تان در میان بگذارید:
علاقه مند کردن کودکان به کتاب خواندن
Portrait of happy family with two children looking at camera and laughing

 بهتر است مطالبی را که روزانه از مطالعه کردن به دست می آورید با خانواده تان هم در میان بگذارید این کار باعث می شود یک جرقه مناسب برای یک بحث و گفتگو گرم در خانواده ایجاد کنید.و در این صورت می‌توانید  فرزندانتان را برای خواندن به قصد کسب اطلاعات نفقط سرگرمی علاقه مند کنید.

  حتی می‌توانید فرزندانتان را تشویق کنید تا اطلاعاتی که از خواندن کتاب ها به دست آوردند را با شما در میان بگذارند. مثلاً به جای اینکه از آنها بپرسید امروز در مدرسه چه چیزی یاد گرفتید بپرسید در کتاب علوم شما درباره  سلول های بدن چه چیزی نوشته شده است، با این روش می توانید ارتباط بهتری با فرزندانتان در رابطه با صحبت در مورد کتاب ها برقرار کنید.

  • با صدای بلند کتاب بخوانید:

 یکی از مهم ترین کارهایی که می توانید برای بچه های تان انجام دهید این است که با صدای بلند برای آنها کتاب بخوانید به طور طبیعی کودکان از ارتباط کلامی درک بهتری دارند تا زمانی که بخواهند کتاب  به صورت شفاهی و نوشتاری مطالعه کنند بنابراین اگر با صدای بلند برای آنها کتاب بخوانید به آنها کمک می کنید تا درک بهتری از مطالب کتاب به دست آورند.

  شما می‌توانید کمی بعد از  تولد آن ها شروع کنید و تا پیش دبستانی و سال های بعد نیز کتاب خواندن را برای آنها ادامه دهید رابطه مستقیم بین موفقیت تحصیلی درک مطلب و پرورش دایره لغات بچه ها  بامیزان زمانی که والدین آنها برای آنها با صدای بلند کتاب می‌خوانند وجود دارد.

همچنین از فرزندان خود بخواهید تا بعد از شنیدن داستان یا مطلب آن را به زبان خود برای شما دوباره بازگو کنند و مطالب را ارزیابی کنند و در مورد مطالب با هم گفتگو کنید  مثلا بگویید اگر جای شخصیت کتاب بود چگونه متفاوت رفتار می‌کرد. 

سوالاتی که به ارزیابی کردن کمک می‌کند:

 آیا این کتاب کتاب خوبی بود؟

  آیا چنین داستانی می‌تواند واقعاً اتفاق بیفتد؟آیا رفتارها و گفته‌های شخصیت‌ها مانند افراد واقعی بود؟

 آیا می توانم محل وقوع داستان را تصور کنند؟

کتاب هیجان انگیز بود؟ جالب بود؟ ناراحت کننده بود؟

 آیا وقتی کتاب را بستم و باز هم دوست دارم به خواندن ادامه بدهم؟

 آیا علاقه دارم درباره این موضوع یا همین نویسنده کتاب دیگری بخوانم؟ 

  اگر دوست  دارید بدانید چگونه با صدای بلند کتاب بخوانید  لطفاً اینجا کلیک کنید. 

  • روزنامه را خانوادگی بخوانید:
علاقه مند کردن فرزندان به مطالعه و کتاب خواندن
Attractive cute wife standing near husband reading his newspaper and eating croissant while hugging him from back. Girlfriend is bored and interested what boyfriend is reading now.

            به جای اینکه روزنامه به دست به خانه بیایید و خودتان به تنهایی روزنامه یا مجلات را بخوانید بهتر است         از این فرصت برای ایجاد یک گفتگوی خانوادگی استفاده کنید تا فرزندانتان به مطالعه کردن نیز علاقه مند شوند.

 هدف شما مشارکت خانوادگی است پس بگذارید فرزندانتان شما را در حال روزنامه خواندن ببینند و در مورد  مطالبی که  متناسب با سن فرزندتان اسب با آنها صحبت کنید.

 برای اینکه بتوانید ارتباط کلامی بهتری با فرزندتان برقرار کنید از فرزندان ۱۰ تا ۱۲ ساله خود  درباره مطالبی که در مورد فیلم های جدید  در روزنامه یا مجله خوانده اند برای شما صحبت کنند.

 از فرزند نوجوانتان بخواهید مهم ترین اخبار ورزشی که  در روزنامه یا مجله خوانده است را برای شما بازگو کند.

  از فرزند دبستانی خود بپرسید کدام یک از مطالب طنز روزنامه یا مجله از همه خنده دار تر بوده و سرگرمی‌های روزنامه چه بوده است ست.

همچنین زمانی که به تنهایی دارید روزنامه یا مجله می خوانید با صدای بلند اظهارنظر کنید بدین ترتیب فرزندانتان تشویق می‌شوند که به صورت جدی تر کتاب مجله یا روزنامه بخوانند و مطالب آن را به خاطر بسپارند.

  • برنامه‌ای تدارک ببینید تا بتوانید همه افراد خانواده از سنین و نسل‌های مختلف با هم کتاب  بخوانند:
علاقمند کردم فرزندان به مطالعه و کتاب خواندن

 ایجاد ارتباط بین فرزندان و بزرگسالان خانواده مانند مادربزرگ و پدربزرگ می تواند بار  خواندن کتاب را از دوش شما سبک‌تر کند ،  ضمن اینکه مادر بزرگ و پدربزرگ ها دوست دارند که تجربیات و داستان‌های خود را برای فرزندان تعریف کنند.

  بنابراین می‌توانید کتابی در اختیار مادربزرگ و پدربزرگ ها قرار دهید تا برای فرزندانتان  کتاب بخوانند. 

این راه کار کمک می کند تا ارتباط فکری و کلامی بین یک نسل با نسل دیگر برقرار شود و  ارزشها و آداب و رسوم نسل‌های گذشته به فرزندان نیز منتقل گردد و ارتباط عاطفی بین نسلی  بهتری برقرار شود.

  قانونی وجود ندارد که بگویید فقط بزرگسالان برای بچه ها کتاب بخوانند حتی برادرها و خواهرهای بزرگتر هم می‌توانند از این فرصت برای خواندن کتاب برای خواهر و برادر کوچکتر خود استفاده کنند. که اینکار هم باز به نفع شما است. است زیرا باعث صلح آمیز شدن روابط بین فرزندان بزرگتر و فرزندان کوچکتر شما می شود و فرزندان بزرگتر نیز انگیزه پیدا می کنند برای کتاب خواندن و همچنین باری از دوش شما برداشته می شود و کوچک ترها هم متوجه می‌شوند که کتاب خواندن چقدر مهم و لذت‌بخش است.

  • گروهی کتاب بخوانید:
A multi-ethnic group of school children are indoors in a classroom. They are wearing casual clothing. They are sitting on the floor and eagerly listening to their teacher read a storybook.

 وقتی بچه‌ها یاد گرفتند که به تنهایی کتاب بخوانند باز هم ما باید برای آنها با صدای بلند کتاب بخوانیم اما می‌توانیم این کار را متفاوت انجام دهیم یعنی میتوانیم یک کتاب را به صورت مشترک با فرزندانمان بخوانیم به این روش:

 مثلاً نفری یک خط از کتاب را بخوانیم یا نفری یک صفحه از کتاب را بخوانیم یا به صورت دیالوگی کتاب را بخوانیم یعنی نقش‌های مختلف به هر کدام از اعضای خانواده تعلق بگیرد. یا شعرهای کودکانه را با هم هم و هم صدا بخوانیم.

  • فرصت‌های مختلف مانند خرید کردن آشپزی کردن تعمیر وسایل خانه و کار دستی درست کردن را می توانید فرصتی برای یادگیری مطالعه به فرزندانتان در نظر بگیرید:

برای مثال هنگامی که به خرید می روید به فرزندانتان بیاموزید که چگونه   خواندن به شما کمک می‌کند تا یک خرید خوب داشته باشید: مثلاً برای پیدا کردن مغازه خواندن راهنماهای مسیر، خواندن راهنماهای کالا، پیدا کردن بخش های مورد نظر فروشگاه، انتخاب کالای مورد نظر با ویژگی های مورد نظر و به آنها بگویید که تصور کنند اگر خواندن بلد نبودند چگونه خرید کردن برایشان سخت تر گران تر و وقت‌گیر تر بود.

 برای مثال هنگام آشپزی کردن اگر از کتاب آشپزی استفاده می‌کنید از یکی از فرزندان تان بخواهید تا مراحل و مواد لازم پخت غذای مورد نظر را برای شما بخواند. همچنین اطلاعات و دستورالعملی که روی بسته های مواد غذایی نوشته شده را به خوبی برای شما بخوانند.

 برای مثال هنگام تعمیر وسایل خانه ابزار های تان را با فرزندانتان بررسی کنیم و درباره نام و طرز کار هر کدام صحبت کنید یا از آنها بخواهید تا در  اینترنت در مورد کارکرد بعضی از ابزار ها جستجو کنند و به شما توضیح دهند.

 مسئولیت خواندن بروشور نصب ابزار ها را به فرزندانتان بسپارید تا آنها برای شما مراحل نصب را بخوانند.

 برای مثال برای درست کردن کارهای دستی   می‌توانید مدل ها دستورالعمل ها و  موارد مورد نیاز را   به عهده فرزندان تان بگذارید تا از جستجو کنند یا از کتاب ها یا دفترچه راهنما استفاده کنند و برای شما اطلاعات راهنمایی درست کردن آن کاردستی را بخوانند. همچنین با فرزندانتان به فروشگاه بروید تا ابزارهای مورد نظر را باهم با توجه به خواندن ویژگی های هر یک از ابزارها خریداری کنید.

  • به فرزندانتان آموزش دهید که از کتابها مراقبت کنند:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

            به فرزندانتان یادآوری کنید که با دستهای تمیز به کتاب دست بزنندو از آنها بخواهید که کتاب‌ها را تمیز نگه دارند آنها را فعال نکنند و صفحات آن را تا نکنند. با کمک فرزندان تان نشانک جذاب و مختلف برای کتاب ها درست کنید. به فرزندانتان بیاموزید در کتابها به خصوص کتاب های کتابخانه چیزی نکشند و مطلبی ننویسند.

 با کمک فرزندانتان کتاب هایی که پاره شده اند یا قدیمی تر هستند را تعمیر کنید.

 نحوه خلاصه نویسی کردن در یک دفترچه جدا یا یک برگه جدا را به فرزندانتان آموزش دهید.

  •  هر جایی که می روید همراه خود کتاب داشته باشید: 

             مثلاً هنگام سفر های طولانی با ماشین یک زمان را در نظر بگیرید و درماشین خود کتاب صوتی متناسب با سن فرزندتان گوش دهید یا اگر می توانید در ماشین مطالعه کنید تا فرزندانتان با دیدن از شما الگو بگیرند.

همچنین در سفرها می‌توانید بچه‌ها را مسئول مسیر یابی کنید، مثلا بسته به سن خود نقشه تابلو های جاده و تابلوهای خیابان ها را برای شما بخوانند. یا اگر می خواهید برای صرف غذا در یک رستوران بایستید تابلو رستوران مورد علاقه خود را پیدا کنند و بخوانند. 

همچنین در سفرهای مختلف به شهرهای مختلف می توانید راهنمای سفر به آن شهر را و همچنین راهنمای بازدید از مکان های دیدنی آن شهر یا آن منطقه را با فرزندانتان بلند بلند بخوانید و با هم مشارکت کنید.

  •  به عنوان پاداش به فرزندانتان کتاب یا مجله هدیه دهید:

              همچنین می توانید مجلات کودکان را مشترک شوید تا کودکانتان هر ماه یا حرف است برای رسیدن به مجله مخصوص خود اشتیاق داشته باشند.

 بعضی از مجلات و روزنامه های کودک و نوجوان:

 سروش کودکان-  کیهان بچه ها- دوچرخه( همشهری)- بادبادک- سیب- سروش نوجوان

  • هر سال به نمایشگاه کتاب بروید:
علاقمند کردن فرزندان به مطالعه و کتابخواندن

             هر سال سر ن نمایشگاه کتاب زمانی را برای رفتن به نمایشگاه کتاب اختصاص دهید و سعی کنید در روزهایی که به نمایشگاه کتاب می‌روید به فرزندانتان خوش بگذرد و همچنین کتاب‌های خود را که می خواهید از نمایشگاه تهیه کنید لیست داشته باشیم تا فرزندانتان یاد بگیرند که  از کتاب های دلخواه خود لیست تهیه کنند. 

  • به بچه هایی که نمی توانند بخوانند اجازه بدهید قصه ها را از روی تصاویر تعریف کنند:
علاقمند کردن فرزندان به مطالعه و کتابخواندن

          زمان هایی را به فرزندان خود اختصاص دهید و به آنها اجازه دهید تا برای شما کتاب بخوانند حتی اگر خواندن بلد نیستند بنابراین به آنها کمک کنید تا با استفاده از نیروی خلاق خود از روی تصاویر برای شما داستان تعریف کنند و شما فعالانه به داستان آن ها گوش دهید. 

  • از فرزندان تان بخواهید که پاسخ خود را از کتاب بگیرند نه از شما:

  پدر و مادر اولین مرجع اطلاعاتی فرزندان خود هستند بنابراین فرزندان برای رسیدن به پاسخ به سوالات خود به پدر و مادرشان مراجعه می‌کنند بر این شما می توانید  در هنگام مواجهه با سوالات فرزندانتان آنها را راهنمایی و کمک کنید تا جواب سوالات خود را با سرچ کردن درست در اینترنت یا جستجو در کتاب هایی که می دانید پاسخ سوال آنها را می دهد پیدا کنند.

 مثلاً در خانه شما باید یک لغت نامه خوب  یک دایره المعارف  و یک اطلس جغرافیایی وجود داشته باشد.

  • تفاوت های بین بچه‌ها را به رسمیت بشمارند:

 حتی در یک خانواده هم  گستره توجه و علایق بچه ها می تواند بسیار متفاوت باشد بنابراین به رسمیت شناختن علاقه‌مندی هر یک از فرزندان و مقایسه نکردن فرزندان با یکدیگر می تواند کمک بزرگی در آسایش و بهتر برقرار کردن ارتباط بین شما و فرزندانتان باشد.

پس ابتدا علاقه مندی خود را در حوزه مطالعه پیدا کنید و کمک کنید فرزندانتان هم علاقه‌مندی مطالعاتی خود را پیدا کند و مجبور نکنید فرزندانتان به آنچه که علاقمند نیستند مطالعه داشته باشند و کمکشان کنید تا در حوزه علاقه‌مندی خود مطالعات بیشتری داشته باشند.

  • با این داستان‌ها و زندگی بچه‌ها ارتباط برقرار کنید:

            شما می توانید به بچه ها کمک کنید به این داستان ها و زندگی   واقعی ارتباط برقرار کنند  برای این کار به آنها بیاموزید آنچه را که می‌خوانند و آنچه را که می دانند مقایسه کنم. هنگامی که با صدای بلند برای بچه ها کتاب می خوانید از آنها سوال بپرسید، 

این  دست از سوالات می تواند کمکتان کند:

 یادت می آید از از فلان باغ بازدید کردیم؟ آیا مانند باغی که در این داستان گفته بود هست؟ 

 بیابانی که در این قصه وجود دارد تا جایی که ما در آن زندگی می کنیم چه تفاوتی دارد؟

  آیا بچه‌های این قصه در زمان ما زندگی می کنند؟ از کجا میفهمی؟

آیا چنین اتفاقی برای آشنایان ما افتاده؟

 اگر تو جایی شخصیت داستان بودی چه میکردی؟

 اگر تو جای نویسنده بودی  شاهزاده خانم را چطور توصیف می‌کردی؟

 اگر جای نویسنده بودی  داستان را چطور تمام میکردی؟

در این مقاله سعی کردیم 15 روش ساده برای علاقه مند کردن فرزندان به مطالعه و کتاب خواندن را با شما در میان بگذاریم و امیدواریم که شما با پیاده سازی این مطالب بتوانید ارتباط بهتری با فرزندانتان برقرار کنید و همچنین بتوانید فرزندانتان را به مطالعه و کتاب خواندن علاقه مند کنید.

پیاده سازی هریک از این 15 روش ساده برای علاقه مند کردن فرزندان به مطالعه و کتاب خواندن ، به شما کمک بزرگی میکند تا ارتباطتان با فرزندانتان را بهبود دهید و آنها را به کتاب خواندن علاقه مند کنید، پس کمال گرایی را کنار بگذارید و فقط یک مورد از آنها را به صورت جدی پیاده سازی کنید و باقی موارد را به مرور بصورت عادت در خود و خانواده عزیزتان پرورش دهید.

به امید روزیکه مردم ایران کتابخوان ترین مردم جهان شوند.

کتاب خوب بخوانید ، خوب کتاب بخوانید.

دوستدار شما عطیه ایلانلو

  • اشتراک گذاری:
author avatar
عطیه ایلانلو

مطلب قبلی

مهارت کتاب خواندن برای فرزندان
10 مرداد 1399

ممکن است همچنین دوست داشته باشید

مهارت کتاب خواندن برای فرزندان
مهارت کتاب خواندن برای فرزندان
8 مرداد, 1399
اولویت بندی
چگونه کارهایمان را اولویت بندی کنیم؟
7 مرداد, 1399
مهارت مطالعه
مهارت مطالعه روشی آسان برای یادگیری موثر
25 تیر, 1399

نظر بدهید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Ad Banner

دسته‌ها

  • مقالات

لوگو عطیه ایلانلو

آموزشهای این سایت مربوط به توسعه ی فردی و مهارتهای مطالعه می باشد.

منوی 1

  • تماس با ما

منوی 1

  • تماس با ما

منوی 1

  • تماس با ما

منوی 1

  • تماس با ما

تمام حقوق مادی و معنوی این وبسایت به عطیه ایلانلو تعلق دارد

  • تماس با ما

ورود با حساب کاربری سایت شما

رمز عبوررا فراموش کرده اید؟

هنوز عضو نیستید؟ همین حالا عضو شو!

Register a new account

Are you a member? Login now