چگونه کارهایمان را اولویت بندی کنیم؟
اولیت بندی در کارها:
یادگیری اولویت بندی صحیح یکی از مهارتهایی است که برای رسیدن به موفقیت قبل از هرکاری به یادگیری آن احتیاج داریم.
در کتاب هفت عادت مردمان موثر به نوعی اولویت بندی اشاره شده است که به نام ماتریس آیزنهاور مشهور است.
ماتریس آیزنهاور
شناخت این ماتریس به ما این آگاهی را میدهد که در هر لحظه در حال انجام دادن چه کاری هستیم و در نهایت چه پیامد یا دستاوردی برای ما دارد و باید چگونه با هردسته از کارها برخورد کنیم.
شناخت این ماتریس به ما کمک میکند تا به یک خود آگاهی برسیم درباره مدیریت زمانمان
طبق ماتریس آیزنهاور کارها به 4 دسته تقسیم میشوند :
مهم / غیر مهم – فوری / غیر فوری

انواع اولویت بندی به شرح زیر است:
1-دسته اول کارهای مهم و فوری:
مثل یک قرار ملاقات مهم / جلسه کاری / درمان دندان پوسیده و دردناک/ جایی قول دادم / روز و زمان کلاسم / بیماری خودم و خانوادم / جشن تولد خودم و خانوادم /یک رابطه عاطفی در حال فروپاشی /جلسه مدرسه فرزندان و …..
این دسته از کارها ، کارهایی هستند که بسیار مهم اند و باید سر زمان خودشون انجام داده شوند زیرا اهمیت زیادی دارند و اگر به موقع انجام داده نشود عواقب زیادی برای ما خواهد داشت.
مثلا اگر دندان درد داریم و فورا به پزشک مراجعه نکنیم ممکن است شدت پوسیدگی منجر به از دست دادن همیشگی دندانمان شود.
2-کارهای مهم و غیر فوری :
این دسته از کارهای درست است که انجام دادنشان فوریت ندارد.
اما انجام دادنشان باعث میشود که ما بتوانیم جهش بزرگی در کار و زندگی و روابطمان ایجاد کنیم و دستاوردهای خوبی بدست آوریم و تاثیرش را در بلند مدت در زندگی خود احساس کنیم.
مثلا مطالعه و آموزش غیر درسی / چکاپ سلامتی / استراحت کردن / مسواک زدن و رسیدگی به دندان ها/ تعمیر شیری که چکه میکند/محبت به فرزند و شریک عاطفی/ ورزش کردن/برنامه ریزی کردن / تفریح و استراحت درست و به موقع و…
مهم این است که اگر به این دسته از کارها بخاطر اینکه به فوریت نرسیده اند بی اهمیت باشیم و رسیدگی نکنیم ، زمانی میرسد که انجام دادن این کارها فوری میشوند و انجام ندادنشان برای ما عواقب ساز میشوند .
این دسته از کارها به عنوان کارهای ذکاوتمندانه هم میتوان نام برد یعنی کارهایی که انجام دادنشان باعث میشود تا من از بسیاری از زیان ها جلوگیری کنم.
مثلا اگر خسته هستیم و استراحت نکنیم و کار فوری دیگری را جایگزین استراحت یا تفریحمان قرار دهیم روزی میرسد که از نظر جسمی و روحی چنان آسیبی خواهیم دید که به نسخه پزشک مدتها باید استراحت کنیم و یا شاید دارو مصرف کنیم.
پس انجام دادن این دسته از کارها به ما کمک میکنند تا ما جلوی آسیبهای احتمالی را بگیریم.
3-کارهای غیر فوری /غیر مهم:
این دسته از کارها کارهایی هستند که هیچ نتیجه و دستاوردی برای ما ندارندو فقط باعث تلف کردن وقتمان میشوند و باید این آگاهی را داشته باشیم که هرلحظه آگاهانه کارهای غیر مهم و غیر فوری را انجام ندهیم.
مثلا دیدن تلوزیون / وبگردی / چک کردن تلگرام اینستاگرام / غیبت کردن / صحبت بیش از اندازه با تلفن/گشت و گذار بیش از اندازه با دوستان/دنبال کردن اخبار و ….
انجام دادن این کارها هیچ کمکی به حال و آینده ما نمیکنند.
4-کارهای مهم و غیر فوری :
این دسته کارهایی هستند که حتما لازم نیست خودمان انجام دهیم و به راحتی میتوانیم به دیگران واگذار کنیم چون خودمان کارهای مهم و فوری و مهم و غیر فوری دیگری داریم که انجامشان دهیم.
پس باخیال راحت میتوانیم این کارها را به دیگران واگذار کنیم.
پرداخت قبوض / پاسخ دادن به ایمیل ها /خریدهای روتین/گرفتن ادمین برای پیج های کاری و ….
امیدوارم که با یادگیری و اجرای این مهارت بتوانید به راحتی کارهای مهم و فوری و مهم و غیر فوری خود را شناسایی کنید و هرچه بیشتر از قبل به آنها بپردازید .
یادمان باشد هرگاه متوجه شدیم که در حال انجام کارهای غیر فوری و غیر مهم هستیم ، فقط با آگاهی و با خویشتن دوستی ، بدون اینکه خودمان را سرزنش کنیم با گفتن این جمله که من الان از کارم آگاه شدم ، در سریعترین زمان ممکن به کاری که مهم و فوری و مهم وغیر فوری است پردازیم.
در هرلحظه از زندگی دوست داشتن و پذیرش خودمان اولین اولویت زندگی ماست.
لحظه هاتون سرشار از آگاهی و دلخوشی
دوستدار شما عطیه ایلانلو